неделя, 26 декември 2010 г.

Как да разходим кучето си пълноценно?

Реших да напиша кратък урок за тези от вас, които искат кучето им да поддържа добра форма без диети а само чрез качествени ежедневни разходки.
Ще започна от далеч, по принцип се приема за нормално домашният ви любимец да яде по два пъти( сутрин и вечер) и да бъде извеждан толкова пъти( ако имате време може и повече). Кучето трябва да яде определените за породата и размера му дози, за да се избегне затлъстяване, което при четириногите е фатално. 
Сутрешната разходка трае около 30- 40 минути. Ако имате фризби, топка или кокалче( нещо с което кучето си играе) е хубаво да го вземете със себе си. Като отидете на полянката( или на мястото където разхождате домашния си любимец) трябва да го пуснете без каишка- в противен случай, той не може да изразходи необходимото количество енергия. Ако в парка има други кучета е супер, защото няма да ви се налага да мятате пръчки и прочие за да се разтича животното. Кучетата най- добре хабят енергия когато играят и тичат със себеподобни. В противен случай вие сте този, който трябва да се опита да накара кучето да си играе с вас. Хвърлянето на пръчка/ топка/ фризби и т.н е идеалния начин за това. Може и да тичате докато се уморите. След като видите, че животното започва да лежи по земята и да гризе пръчки, значи разходката е достатъчна. Вече може да се прибирате.
Вечерната разхода е хубаво да е по- дълга- около час, час и половина. Препоръчително е домашният ви любимец вечер да е спокоен и изморен. За това отидете на места, където знаете че има други кучета, с които вашето да може да потича. Ако няма такива места, пак ще ви се наложи да хвърляте пръчки. Но дори и да не бягат толкова, продължителната разходка се отразява добре на животните. 
Кучето ви ще бъде много щастливо, ако събота и неделя отделите малко време за него и отидете на разходка, поход, пикник и т.н.

2 коментара:

  1. Когато кучето е щастливо и ветеринарят е щастлив!
    Страхотна статия! (y)

    ОтговорИзтриване
  2. ...а ти правиш ли твоето куче щастливо...?:)

    ОтговорИзтриване

Общо показвания