събота, 18 декември 2010 г.

Apple iPad Ревю



Въведение и Дизайн:
Нека започнем със следните думи: от Apple не са създали нищо ново с iPad, както не са създали нищо ново с iPod или iPhone. Ако погледнем нещата от още по-далеч, Apple рядко прави нещо ново. Просто от компанията вземат стара идея, изчакват да се отвори пазарна ниша за нея, след което напълно я преосмислят. Пряк пример за тази стратегия е iPod – може би продуктът, който изведе компанията до позицията, на която се намира днес. Дигиталните музикални плеъри се появиха на пазара години преди бандата от Купертино да пусне всеизвестният бял правоъгълник. Но iPod беше различен. Той разполагаше с цели 5GB вградена памет, а интерфейсът му беше много лесен за управление на черно-белия LCD дисплей.

Прескачайки бързо в дните на iPad, виждаме още по-голяма пропаст във времето между представянето на първия продукт от този тип и преработената идея на Apple. Microsoft (измежду всички компании) показа първото Tablet PC през далечната 2000 година (вижте съобщението за медиите, доста е забавно за четене 10 години по-късно). Таблетът е представен като „преследвана от доста време цел от технологичните фантазьори и компютърните дизайнери”, но както знаем, въпреки че той накара много хора да ахнат, не успя да привлече някакво сериозно търсене на пазара. Какво ли кара Apple да мисли, че техният продукт ще има различна участ? Зад iPad седи голямата сила на App Store, но таблетът все още не предлага някои от основните компютърни функции, като мултитаскинг. На обявяването на iPhone OS 4.0 обаче, Apple разкри, че iPad ще получи тази функционалност през есента на 2010. Та къде точно се нарежда iPad в категориите ви от джаджи и, по-важното, заслужава ли си?

Apple iPad изглежда много познато - представете си голям iPhone/iPod touch. Дисплеят му е 9.7-инчов и има само един бутон на предната страна, а по страните са копчетата за контрол на звука, заключване на ориентацията на екрана, включване/изключване, 3.5мм жак, високоговорителят и, естествено, специфичният за Apple порт за зареждане и връзка с компютър. Липсва обаче порт (като USB) за включване на аксесоари, така че ще трябва да се задоволите с нещата, предлагани от Apple, както и с наличната вградена памет на вашия iPad.

Apple iPad тежи точно 680 грама (730 грама при версиите с 3G), но се усеща доста по-тежко. Почти всеки, които си поигра с нашата бройка, отбеляза немалкото му тегло, преди всичко останало. Таблетът е по-лек от всеки един нетбук на пазара с около 450 грама, но не се усеща значително по-леко от нашия HP Mini 10. Както при първия iPhone, задната страна на iPad е от шлайфован алуминий, а екранът е стъклен. Не че iPad е тежък, просто е по-тежък, отколкото се очаква да бъде едно толкова тънко устройство. Когато ревюирахме първия iPhone, леко наднорменото му тегло ни допадна, защото създава усещане за нещо класно. Конструкцията на iPad безспорно е с много добро качество, но смятаме, че би било по-добре да беше по-лека.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Общо показвания