събота, 18 декември 2010 г.

Кой е Беър Грилс?

Едуард Майкъл „Беър“ Грилс (роден на 7 юни 1974 година) е английски писател и приключенец, понастоящем известен със своите популярни телевизионни сериали „Born Survivor“ („Man vs. Wild“ в Америка и „Оцеляване на предела“ в България).

Личен живот

Роден и израстнал в Бембридж (Bembridge) на острова „Isle of Wight“. Той е син на починалият политик от Консервативната партия в Обединеното кралство, Сър Майкъл Грилс и Сали Грилс, известна още като Сара Форд. Негова баба по майчина линия еПатрисия Форд - политик от Улстърската Юнионистка партия. Има една по-голяма сестра – Лара.
Грилс е учил в училището Лудгроув (Ludgrove School), колежът в Итън (Eton College), иБъркбек – Университета в Лондон (Birkbeck University of London).
Има Черен пояс втори дан по Шотокан карате. Говори Английски, Испански и Френски. Има силна вяра в Бога и Християнството.
Грилс сключва брак със своята съпруга Сара Грилс през 2000-та година. Имат двама сина – Джеси и Мармадюк.

Кариера

В Армията

След като завършва обучението си, Грилс се катери в Хималаите – провинциите Сиким и Западен Бенгал. След това постъпва в Специалните части на Английската армия (SAS), където служи три години като Специалист по водене на ръкопашен бой, Инструктор по оцеляване и Полеви медик в 21-ви полк на SAS. Военната му служба приключва през 1997-ма година след инцидент при скачане с парашут над Кения, по време на учебни тренировки. Неговият парашут се заплита на височина 4500 метра и не се отваря напълно, което довежда до бързото му падане на земята и счупването на гръбнака на три места, което го кара да води дълга борба за възвръщането на чувствителността в краката си.
По късно, говорейки за инцидента, Беър Грилс казва:
„Трябваше да срежа въжетата на основния парашут и да остана с резервния, но решаващото нещо тогава беше недостатъчното време за справяне с проблема.“ Грилс прекарва следващите 18 месеца във възстановяване в „Headley Court“ и в крайна сметка успява да се възстанови дотолкова, че да сбъдне своята детска мечта – да покори връх Еверест.“
След това Грилс е награден с почетния ранг Лейтенант Командир от запаса на Английските Кралски военно-морски сили, за неговата благотворителност и усърдие.

В цивилният живот

Извън телевизията, Грилс понякога работи като професионален мотивиращ говорител и като обучаващ говорителите от „City Speakers International“. Дебютът му в телевизията е белязан от участието му в телевизионна реклама на дезодоранта „Sure“, където той говори за своето изкачване на връх „Еверест“ и за това, кое наистина го кара да се изпоти. Беър е бил гост в много телевизионни предавания, като например „Петък вечер“ с Джонатан Рос, Шоуто на Опра Уинфри, „Late Night“ с Конан О’Браян, „The Tonight Show“ с Джей Лено, „Attack of the Show“, „The Late Show“ с Дейвид Летърман и „Jimmy Kimmel Live“!
Грилс продуцира и участва в четири собствени телевизионни сериала, два от които са „Escape to the Legion“ и „Man vs. Wild„. Другите два са първият и вторият сезон на „Born Survivor: Bear Grylls„.
Освен това Грилс притежава и своя собствена линия облекла за екстремен туризъм и оцеляване.

Благотворителност

Беър Грилс подържа близки приятелски връзки с няколко благотворителни организации. Много от неговите пътешествия и каскади събират големи суми за тях. Той е посланник на „The Prince’s Trust“ – организация, която осигурява обучение, финансова и практическа подръжка на млади хора с ограничени възможности в Англия. Грилс е също така и вицепрезидент на „The JoLt Trust“ – малка благотворителна организация, която събира инвалиди, подтискани, изоставени или с умствени проблеми млади хора и ги изпраща на предизвикателни едномесечни пътешествия.
„Global Angels“ – Английска благотворителна организация, която издирва и помага на нуждаещи се деца по целия свят, са бенефициентите на неговия опит да прелети над връх „Еверест“ с помоща на моторен параглайдер (парапланер). Опитът на Беър да направи най-високата вечеря на височина 7620 метра е в помощ на
„The Duke of Edinburgh’s Award“ и е в чест на 50-тата годишнина на тези награди. Неговият опит да обиколи Великобритания по вода със джет събира пари за „Royal National Lifeboat Institution“. Изкачването на Грилс на Еверест е в помощ на „SSAFA Forces Help“ – благотворителна организация със седалище в Англия, която има за цел подпомагането на бившите и настоящите членове на „British Armed Forces“ и техните семейства и роднини. Неговата Арктическа експедиция през 2003-та, описана в книгата „Facing the Frozen Ocean“, е в помощ на „The Prince’s Trust“. Опитът му за прелитане с парапланер над водопада „Angel“ е в помощ на благотворителната организация „Hope and Homes for Children“.

Критиците

Обръщайки внимание на твърденията, че шоуто заблуждава зрителя и го кара да повярва, че Беър наистина е изоставен в пустощта, след като той всъщност не е, „Channel 4″ спира временно излъчването му. „Discovery“ пуска в ефир наново режисирани епизоди, в които са премахнати прекалено „нагласените“ моменти, добавен е нов диалог и предхождащ серията анонс, който съобщава, че някои сцени са предварително режисирани. След това излъчването на сериала е продължено.
Критиците на „Man vs. Wild“ (Born Survivor) обвиняват Грилс, че е отседнал в калифорнийски мотел, докато текат снимките на сериала. Пресичането на дълбока ледникова цепнатина било показано на фона на натоварена автомагистрала. Беър е показан как примамва „диви“ коне, които имат подкови на копитата си, което се забелязва при по-близък кадър. Също така се твърди, че Грилс стои в базовия лагер на снимачния екип в джунглата на Коста Рика, докато се опитва да остави у зрителя впечатление, че всъщност е сам. Тези обвинения са потвърдени от „Channel 4″, който се аргументира с факта, че това не е документален филм, а един вид видео-ръководство за оцеляване, така че „фалшивите“ или предварително режисирани сцени са приемливи в този контекст.

Книгите

Първата книга на Беър Грилс се нарича „Facing Up„. Тя влиза в английския топ 10 на бестселърите и е издадена в САЩ под името „The Kid Who Climbed Everest„. Сюжетът на книгата е изграден върху разказа за експедицията и изкачването на връх Еверест, когато Беър е само на 23 години. Книгата акцентира над детайлите на изкачването от първият етап, в който Беър пада в дълбока цепнатина и изгубва съзнание и след свестяването си се вижда висящ на края на люлеещото се въже, до изтощителното изкачване в „мъртвата зона“, продължило деветдесет дни на екстремни климатични условия, недоспиване и недостиг на кислород.
Втората книга на Беър излиза под името „Facing the Frozen Ocean„. Тя взима наградата на „William Hill Sports Book“ за 2004-та година. В нея той пише как с група от петима мъже успява да извърши първото прекосяване на Северния Атлантически и Северния Ледовит Океан с помоща на надуваема лодка с твърдо дъно, без никаква външна намеса и подкрепа. За този подвиг е номиниран от Почетната комисия на Кралския Флот за получаването на званието Лейтенант-Командир.
Написана е и книга към сериала „Born Survivor: Bear Grylls“, която излиза под същото име. В нея са включени уменията за оцеляване, научени в едни от най-негостоприемните места на Планетата. Тази книга влиза в Топ 10 на „Sunday Times“ за бестселъри.
През април 2008-ма Грилс публикува книгата към сериала „Man vs. Wild“, излъчван по канал Дискавъри. Книгата е изпълнена с полезни съвети за оцеляване, излъчени в шоуто.
Беър Грилс е автор и на поредица от детски приключенски книги за оцеляване озаглавени „Mission Survival: Gold of the Gods“ и „Mission Survival: Way of the Wolf“.
Последната му книга е екстремно ръководство за експерти по оцеляване, излязла под името „Bear Grylls book of Great Outdoor Adventures“.

Посланието към всеки от нас

Историята на Беър Грилс ни кара да обърнем внимание върху възможността да открием нещо специално, скрито дълбоко в нас, което да ни помогне, когато сме в беда. Не краткотрайният, разтуптяващ сърцето ни ентусиазъм, който изчезва бързо, когато нещата загрубеят, а онази движеща сила, която ни подкрепя и в най-тъмните моменти. Инстинктът да постигнеш нещо. Тихата сила. Осъзнаването, че никой не е свръхчовек и че всички сме уязвими, но също така и разбирането, че като хора ние сме родени за да превъзхождаме. Откриването на онази малка частица „extra“, тази жизненоважна дума, която прави разликата между обикновенното и необикновенното.
Беър Гриллс:
„Разликата между обикновенно (ordinary) и необикновенно (extra-ordinary) е само в една малка думичка – „extra“. Аз израстнах с вярата, че ако някой е успял, то е защото е бил невероятен или талантлив …или просто е бил по-добър от мен. И колкото по-често чувах тези думи, толкова по дребен и нищожен се чувствах! Но истината всъщност е съвсем друга, и за мен тя беше, че един обикновен човек като мен, може да постигне нещо необикновенно само с прибавянето на малко „еxtra“ тогава, когато всички останали се отказват. Това е принципът, към който се придържам винаги.“
Веднъж пред камерите той казва:
„Спомням си тези дълги месеци, в които аз лежах в болничното легло и се възстановявах. Тогава тази моя мечта да изкача Еверест, за която се бях вкопчил толкова здраво, изглеждаше толкова далечна. Сякаш беше на милиони километри от мен. Това беше отвъд границата на моята вяра и аз ярко си спомням, как поглеждах снимката на Еверест, която моят остарял баща ми беше дал преди години, и после я отпусках надолу. Бях захвърлил мечтата си, като я смятах за нещо детинско и нещо, което никога няма да стане реалност.“
Но Беър продължава да упорства против всички трудности и след три месеца в планината, по времето на които четирима катерачи трагично загубват своя живот, той успява да осъществи мечтата си по-скоро, отколкото е очаквал.
„Помня добре онова финално изкачване, тежеста в стомаха, трескавата нужда от кислород и как поглеждайки напред дори не можех да повярвам, че 200 метра по-нагоре е мястото, което ме е пленявало и привличало още от времето, когато бях малко момче. Покривът на света. Помня заливащият ме адреналин – усещаш го като онази тъй нормална физическа реакция, изпълваща мускулите и вените ти със сила, но която също толкова бързо те довежда до онази последваща слабост, която те кара да се бориш, за да запазиш същото темпо…“

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Общо показвания